Hovedpine
Det skønnes, at 10% af den voksne befolkning har en aktiv migræne, 80% en episodisk eller kronisk spændingshovedpine og 1 ud af 1000 lider af klyngehovedpine. Herudover har 2-3% medicinoverforbrugshovedpine, posttraumatisk hovedpine eller en anden sjælden hovedpineform.
Mange patienter med migræne oplever en ledsagende spændingshovedpine og nakkesmerter. Generelt for alle med hovedpine er dog, at smerterne kan medføre betragtelig nedsat livskvalitet og funktionsbegrænsning for den enkelte.
Hovedpinetyper:
- Primære hovedpiner (smerter uden identificerbar patologi/sygdom)
- Sekundære hovedpiner (årsagsrelaterede smerter - fx hovedtraume, inflammation eller anden sygdom).
- Smertefulde neuropatier og ansigtssmerter (fx trigeminusneuralgi)
Symptomer
De fleste har oplevet at have hovedpine, men ofte er hovedpinen af mild og forbigående karakter uden behov for yderligere behandling. Har symptomer stået på over tid, kan det være relevant at blive undersøgt for underliggende årsager til hovedpinen.
Symptomer kan være trykkende, dunkende, jagende hovedsmerter af varierende varighed, som evt. ledsages af lys- og lydoverfølsomhed samt kvalme og opkastninger. Smerterne kan opstå på begge sider af hovedet, sidde i panden issen eller i nakken og kan også opleves som en intens og borende smerter bag det ene øje (Klyngehovedpine/Hortons hovedpine).
Behandling
Vi tilbyder dig altid en grundig undersøgelse og udarbejder en handlingsplan første gang, du tilses af en fysioterapeut - uanset om dine smerter er akutte eller af mere længerevarende karakter.
Fysioterapeuten vil med udgangspunkt i en forudgående optimal diagnosticering hjælpe med kvalificeret rådgivning og udarbejdelse af en behandlingsplan, som er målrettet en optimering af din funktionsevne, symptomer og livskvalitet.
Internationale og nationale kliniske retningslinjer for behandling af hovedpine viser, at superviseret træning med en fysioterapeut kan være gavnlig og reducere spændingshovedpine, kan have en forebyggende effekt på frekvensen af migræneanfald samt reducere nakkesmerter. Manuel behandling (mobilisering/manipulation og massage) samt akupunktur kan også være en del af en behandling mod hovedpine og kan være med til at reducere muskelspændinger og indirekte have en positiv effekt på migræne og spændingshovedpine.
Ved at opsøge en fysioterapeut med erfaring og relevant uddannelse om dit problem, får du den allerbedste udredning og afklaring af din diagnose og prognose.
Træning er vigtigt!
Der er de seneste år forsket meget på sygdomme relateret til ryg og nakke og dette har ført til internationale og nationale kliniske retningslinjer på området, som alle viser, at den rigtige mængde træning og tilpasset det enkelte individ, har god effekt på især kroniske ryg- og nakkesmerter, herunder også hovedpine. Der kan også være tale om retningsspecifikke bevægelser for nakke og ryg, som har stor betydning for et fungerende og symptomfrit bevægeapparat.
Træning kan foregå individuelt, på hold eller som hjemmetræning. Klinikken har flere typer af holdforløb. Din fysioterapeut og dig vil sammen vurdere, hvilken behandlingsform, der passer bedst til dig – se udvalget af holdtyper her:
T-FYS Fysioterapi har overenskomst med den offentlige sygesikring og din behandling er derfor tilskudsberettiget, hvis du har henvisning fra egen læge. Herudover kan du få tilskud fra Sygeforsikringen ”danmark” og andre sundhedsforsikringer.
Kontakt os for tidsbestilling eller øvrige henvendelser via mail info@tfys.dk eller telefonisk på tlf. 81441163
Du er også velkommen til at benytte besked-boksen nedenfor, hvor du kan skrive til os direkte.