Artrosesmerter (slidgigt)

Artrose - eller slidgigt - er en såkaldt degenerativ ledsygdom, hvor brusk og væv omkring leddene langsomt ødelægges. Artrose er den mest udbredte af de over 200 gigtsygdomme, der findes. Ledsygdommen kan opstå i alle bruskbeklædte led, men er mest udbredt i hænder, knæ, hofter og ryg. Artrose er tidligere ofte blevet beskrevet som slitage. Dette er dog meget misvisende, idet brusken har behov for belastning for at nydannes og eftersom en ubalance mellem opbygning og nedbrydning ikke behøver at skyldes nedslidning af leddet.

Artrose er den mest almindelige årsag til funktionsnedsættelse hos ældre mennesker, men er også udbredt hos yngre og midaldrende, hvor artrosen ofte er forårsaget af et skadet led tidligere i livet fx ved sport. Der findes et antal kendte risikofaktorer for udvikling af artrose, herunder alder, køn, arvelighed, overvægt, ledskade, stor/langvarig belastning på arbejde eller i fritid, fysisk inaktivitet og heraf ofte muskelsvaghed.

Diagnosen stilles ofte vha. røntgen, men kan også stilles baseret på oplevede symptomer og undersøgelsesfund. Det har vist sig, at overensstemmelsen mellem røntgen og oplevede symptomer er lav, da mange har store problemer uden synlige forandringer på røntgen og omvendt. Det er altså primært symptomer, og ikke røntgenfund, som styrer den fysioterapeutiske behandling.

Symptomer

Et tidligt tegn på at du har udviklet artrose kan være, at du oplever smerter i et eller flere led og at leddet føles stift, især om morgenen, eller når du har siddet stille over tid. Stivhed og nedsat bevægelighed kan gøre det svært at udføre ting, som man tidligere har kunnet, fx at gå på hug, tage strømper på eller dyrke sin sport.

Artrose starter ofte i et enkelt led og symptomerne begynder snigende. Smerten provokeres i starten ved bevægelse og belastning af leddet, men senere i sygdomsforløbet kan smerten også forekomme i hvile. Udviklingen af sygdommen er i de fleste tilfælde langsom og kan for nogle stoppe helt, mens andre forværres relativt hurtigt. En smertepræget periode kan efterfølges af en periode uden smerter, og det er i dag ikke muligt at forudsige prognosen for den enkelte.

Behandling

Der findes på nuværende tidspunkt ingen pille, som kan forhindre, at artrose udvikles eller som kan helbrede lidelsen. Behandlingen går derfor ud på at formindske symptomer og forbedre funktionen i leddet gennem bedre forståelse for sygdommen og ved at træne specifikke øvelser for derefter at opnå et fysisk aktivitetsniveau, som er realistisk og hensigtsmæssigt for den enkelte. Endelig kan man tabe sig, hvis der er behov for det.

Internationale og nationale retningslinjer for behandling af artrose er specifik træning da denne træning er effektiv mod smerter og bremser eller forhindrer forværring af symptomer. Artrosebehandling kan anskues som en pyramide, hvor den nederste del udgøres af information, træning og vægtreduktion (ved behov). Dette bør tilbydes alle, som har artrose – så tidligt som muligt i sygdomsforløbet.

Artrose fig 1

Figuren ovenfor viser behandlingspyramiden for artrose. Du kan orientere dig yderligere om emnet på GLA:D®s hjemmeside på www.glaid.dk Behandlingen i den nederste del af pyramiden bør tilbydes alle, som har artrose, så tidligt som muligt i sygdomsforløbet. Den midterste del bør tilbydes til dem, der ikke har tilstrækkelig effekt af den nederste del, mens operation (den øverste del) kun skal tilbydes, når al ikke- operativ behandling er afprøvet uden tilfredsstillende effekt.

Fysioterapeuterne hos T-FYS har mange års erfaring og uddannelse indenfor behandling og træning af artroseramte led. Flere af fysioterapeuterne er desuden certificerede GLA:D® fysioterapeuter og varetager derfor klinikkens artrosehold. Læs mere her:

Vi tilbyder dig altid en grundig undersøgelse og udarbejder en handlingsplan første gang, du tilses af en fysioterapeut. Fysioterapeuten vil med udgangspunkt i en forudgående optimal diagnosticering hjælpe med kvalificeret rådgivning og udarbejdelse af en behandlingsplan, som er målrettet en optimering af din funktionsevne, symptomer og livskvalitet.

Injury,From,Workout,Concept,:,The,Asian,Man,Use,Hands

Tilskud

T-FYS Fysioterapi har overenskomst med den offentlige sygesikring og din behandling er derfor tilskudsberettiget, hvis du har henvisning fra egen læge. Herudover kan du få tilskud fra Sygeforsikringen ”danmark” og andre sundhedsforsikringer.

Tidsbestilling

Kontakt os for tidsbestilling eller øvrige henvendelser via mail info@tfys.dk eller telefonisk på tlf. 81441163

Du er også velkommen til at benytte besked-boksen nedenfor, hvor du kan skrive til os direkte.